mleko chude otręby owsiane słodzik lub sól – wg uznania Proporcje: szklanka mleka na 2 łyżki otrębów. Gotujemy otręby w mleku aż do momentu kiedy będą napęczniałe. Słodzimy słodzikiem lub solimy według upodobań.
otręby
Chlebek otrębowo-kukurydziany
175g skrobi kukurydzianej 2 jaja pół kostki drożdży pół kostki sera białego chudego pół szklanki mleka 0% 2 łyżki zmielonych otrąb owsianych przyprawy wg uznania Do miski wrzucamy: skrobie, jajka, twaróg, otręby i mieszamy. W lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże i też wlewamy do miski. Dodajemy przyprawy (czosnek lub cebulę do smaku, sól, pieprz). Zawartość [...]
Placuszki otrębowe
2 jajka 4 czubiaste łyżki serka wiejskiego do 4% tłuszczu 4 łyżki otrębów owsianych słodzik cynamon, aromat do ciast Składniki wymieszać, a następnie rozdrobnić blenderem. Dodać do smaku ulubiony aromat do ciast i cynamon. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu.